Počas posledných dvadsiatich rokov bol vykonaný celý rad štúdií posudzujúcich rôzne vplyvy životného prostredia, stravy, liekov a doplnkov stravy na vznik tohto nádoru. Všeobecne sa usudzuje, že vyšší príjem mäsa a živočíšnych tukov, rovnako ako napr. fajčenie môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny prostaty. Rovnako nedostatok zeleniny a ovocia, vitamínu D či nadbytok vápnika sa môže podieľať na vzniku nádoru prostaty. Čo je však dokázané, že pozitívna rodinná anamnéza (čiže výskyt rakoviny prostaty u nejakého príbuzného) je spojená so zvýšeným výskytom rakoviny prostaty, čo svedčí o genetickej predispozícii. Pravdepodobnosť vysoko rizikového karcinómu prostaty vo veku 65 rokov bola 11,4 % (oproti populačnému riziku 1,4 %) u mužov, ktorých otec a dvaja bratia boli diagnostikovaní s rakovinou prostaty podľa výsledkov jednej štúdie*.
To znamená, že ak máte jedného priameho príbuzného (najčastejšie otca), ktorý ochorel na rakovinu prostaty je vaše riziko záchytu rakoviny prostaty 2x vyššie a v prípade dvoch a viacerých príbuzných je toto riziko až 11x vyššie. Dedičná rakovina prostaty je tiež spojená s nástupom choroby o šesť až sedem rokov skôr, ale agresivita a priebeh choroby sa iným spôsobom nelíšia. Pokiaľ sa teda u vás alebo u vášho príbuzného nádorové ochorenie prostaty vyskytne, poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom o možnostiach vyšetrenia aj pre ostatných mužov v rodine. Ďalším dôležitým faktorom je vek – s rastúcim vekom sa zvyšuje aj počet zachytených nádorov. Najčastejšie je rakovina prostaty zistená u mužov vo veku 65 – 79 rokov. Vzhľadom na pomalý rast väčšiny typov nádorov prostaty je ale u starších pacientov tiež väčšia pravdepodobnosť, že dĺžka ich života nebude rakovinou prostaty ovplyvnená, laicky povedané „zomrú s karcinómom prostaty, ale na inú príčinu “.
*https://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/karcinom-prostaty/
© Proton Therapy Center 2024. Všetky práva vyhradené. | Spracovanie osobných údajov